Alla har vi en relation till pandemin. Den har inte lämnat någon oberörd. Det gör att pandemin är en del av vår historia, vår gemensamma. Stockholms läns sjukvårdsområdes fotograf, Yanan Li, fångade tiden bakom sin lins.
Yanan Li har sedan många år även uppdrag för Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. I samband med Nobelveckan, och att Nobelpriset i fysiologi och medicin går till upptäckter som bidrog till utveckling av effektiva vacciner mot covid-19, visas Yanan Lis bilder, tagna under pandemin, i Nobelförsamlingens lokaler. Under perioden 17 januari–14 februari 2024 visades utställningen hos SLSO.
Yanan Li - om att fotografera under pandemin
Hur var det att vara fotograf under pandemin? Att å ena sidan inte vilja störa vården och samtidigt vilja dokumentera samtiden. Och hur var det att arbeta som chef och lotsa människor genom vaccinationerna? Intervju med Yanan Li och Christina Sundman om vad de upplevde under pandemin.
Utställningen med Yanan Lis bilder tagna under pandemin åren 2020-2022 är ett samarbete mellan Stockholms läns sjukvårdsområde och Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.
"Det är väldigt roligt att utställningen med historiskt unika bilder tagna av Yanan Li under Covid-19-pandemin nu blir av. En liten skärva av utställningen kunde nyligen ses i Nobel Forum, hem för Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet som utser Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Bilderna fanns utställda under Nobelveckan i december och utgjorde en fin inramning till förra årets Nobelpris till Katalin Karikó och Drew Weissman för upptäckter som möjliggjorde mRNA-vacciner mot Covid-19. Nobelförsamlingen har genom ett mångårigt samarbete lärt känna Yanan Li och hans enastående bildkänsla. Under många år har Yanan varit på plats i Nobel Forum under den spännande första måndagen i oktober då Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillkännages. Det har med åren resulterat i ett unikt bildmaterial som skildrar den speciella atmosfären som råder bakom kulisserna vid tiden för tillkännagivandet. Att Yanans samarbete med Region Stockholm nu resulterat i denna unika utställning ska vi vara mycket glada för. Det är ett unikt bildmaterial som inte kommer lämna någon oberörd."
Thomas Perlmann Professor, Secretary of the Nobel Assembly at Karolinska Institutet and of the Nobel Committee for Physiology or Medicine
Minns du hur det var?
Lyssna på SLSO-podden Utan spaning, ingen aning och avsnitt som spelades in under och om pandemin.
Under de fyra månader vi levt med coronapandemin har det skett en stor omställning, från fysisk till digital vård. Det digitala vårdmötet har varit ett sätt att förhindra smittspridning. I appen Alltid Öppet har antalet videomöten gått från 3275 videomöten i februari 2020 till 39687 videomöten i maj 2020.
I ett reflekterande samtal om det digitala vårdmötet i Alltid Öppet sett i perspektiv av pandemin möter vi Jeanette Skantz Holmberg, verksamhetschef vid Huddinge Akademiska vårdcentral och HLM- online, och Maria Ahlmark objektägare för Alltid Öppet och ansvarig för Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM).
I slutet av februari beslutades om förstärkt läge inom Stockholms läns sjukvårdsområde på grund av covid-19. Vad har psykiatrin gjort för att hantera den här pandemin och hur har pandemin påverkat möjligheterna att bedriva adekvat psykiatrisk vård? Hur ställer en psykiatrisk mottagning om till att bedriva geriatrisk somatisk vård och hur kan en psykiatriker och infektionsläkare stötta över verksamhetsgränserna? Och vilka krav ställer en pandemi på en chef?
Lina Martinsson, Verksamhetschef Psykiatri Sydväst, överläkare psykiatri och Martin Kåberg, sektionschef inom Beroendecentrum Stockholm och överläkare psykiatri, beroendemedicin och infektionssjukdomar samt medicinskt ansvarig för Stockholms sprututbyten i ett samtal om psykiatri, smittskydd och ledarskap.
Där den ena stod utan patienter över en natt fick den andra bygga ett hus för att kunna separera vårdflöden. Louise Eggiman, verksamhetschef för Torsviks vårdcentral och Madeleine Östman, verksamhetschef för Nacka Rehabcentrum, har i sina respektive roller mött olika aspekter av pandemin. Båda ger en eloge till den samverkan som präglat krisen och hur verksamheter hjälpts åt över alla gränser. Båda ser också att krisen gett dem möjlighet att jobba med det de verkligen kan och är utbildade för.
För många av Habiliteringens patienter och anhöriga innebar våren med pandemin att det mesta som höll vardagen i styr hamnade i gungning. Besöksförbud på LSS-boenden, indragen daglig verksamhet och anpassade fritidsaktiviteter som inte längre kunde bedrivas. Samtidigt öppnade pandemin möjligheter för vården att styra om och tänka nytt. Besök utomhus på barnets lekplats, digitala kontakter och webbaserade gruppinsatser är några exempel där vården äntligen kunnat möta patientföreningars önskemål.
Lyssna på Annika Brar, habiliteringsläkare, och Joakim Lavesson, verksamhetschef för Habilitering och Hälsa om hur pandemin påverkat och påverkar habiliteringens patienter och medarbetare. Vad står de inför nu?
En av de saker Haibe Hussein, hälsokommunikatör vid Transkulturellt centrum i Stockholm, är som mest stolt över i sitt arbete under pandemin är att den telefonlinje som Transkulturellt centrum initierade i våras, dit migranter, asylsökande och de som inte talar svenska kunnat ringa för att få information om covid-19, blev nationell med stöd av Folkhälsomyndigheten och andra aktörer. Tillsammans med Sofie Bäärnhielm, chef för Transkulturellt centrum, har Transkulturellt centrums medarbetare tänjt sig över gränser för att få ut livsviktigt pandemiinformation till människor i Sverige som vanligen inte nås av myndighetsinformation.
Not: Vi ber om överseende med ljudkvaliteten. Avsnittet är inspelat i videomöte från respektive medverkandes hemmiljö.
Smittspridningen av covid-19 ökar. Vad gör jag om känner ångest av att stå i frontlinjen igen eller inte står ut med tanken att jobba på distans hela våren? När är pandemin över och hur ska vi orka? Kan det komma något gott ur denna pandemi? Det talar vi som gör SLSO-podden Utan spaning, ingen aning om med Charlotte Therup Svedenlöf, psykolog och psykoterapeut samt enhetschef vid Regionalt kunskapscentrum kris och katastrofpsykologi RKK.
Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Kommer krisledningsarbetet skilja sig från vårens? Hur långt fram planerar man och hur kan man tänka när man leder i kris? Det talar Christoffer Bernsköld enhetschef på avdelningen för närsjukvård på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF) och Martin Forseth, verksamhetsområdeschef primärvård, Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) om. Båda också bland de ansvariga att krisleda närsjukvården i Stockholm under pandemin.
Joar Berglund, student på ekonomikandidatprogrammet i Uppsala, tar ett sommarjobb på SLSO:s mobila provtagningsenhet. Under ledning av enhetschef Katarina Holgersson, åker han och hans kollegor runt på länets äldreboenden och provtar för covid-19. Efter en särskilt tuff dag, med äldre sköra som inte längre vill vara isolerade, kan han inte hålla tillbaka tårarna. I den 45-gradiga sommarbilen kommer gråten. Liksom de gjort hos flera under pandemin. För det man mött är så starkt. Nu byter Joar studieinriktning. Han vill bli läkare.
”Får jag göra hur jag vill” frågar Katarina Holgersson när hon en torsdag i mars under pandemins första våg får frågan om hon kan upprätta ett mobilt provtagningsteam. Smittspridningen av covid-19 måste bekämpas och det är på äldreboendena det ska provtas. På mindre än en dag upprättar hon det första teamet. Hur var det möjligt? Nu är andra vågen här och sedan i mars har teamet vuxit till att även hantera viss del av smittspårningen i Stockholm. Vad ser Katarina framför sig nu och hur vill hon sammanfatta pandemin så här långt?