Hållbarhetsarbetet inom SLSO

Inom Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) eftersträvar vi minsta möjliga miljöpåverkan.

Vårt miljö- och hållbarhetsarbete utgår från Region Stockholms övergripande arbete med hållbarhet. Region Stockholms Hållbarhetspolicy utgör tillsammans med Region Stockholms Hållbarhetsstrategi 2022-2027 grunden för SLSO:s arbete. Läs mer och ta del av dokumenten på Region Stockholms webbplats. 

Region Stockholm driver hållbar utveckling

Ekonomi i balans är en förutsättning för att Region Stockholm ska kunna bedriva sin verksamhet med god kvalitet utan att skjuta kostnader på kommande generationer. Det innebär att alla beslut som tas är finansierade och att långsiktiga ekonomiska effekter är beaktade. Ett systematiskt hållbarhetsarbete leder till reducerad risk för miljö och människor samt optimerar användningen av resurser, vilket bidrar till en långsiktigt hållbar ekonomi.

För SLSO innebär det att hållbarhetsperspektiv integreras i styrande processer och i avtal. Analyser eller konsekvensbedömningar avseende social hållbarhet, miljö och ekonomi tillämpas i relevanta beslut, styrande dokument, projekt, investeringar, inköp samt i avtal görs.

Ekonomiska effekter av hållbarhet identifieras och används i beslutsunderlag. Det innebär att långsiktiga ekonomiska effekter av hållbarhet identifieras när så är relevant och kan användas som beslutsunderlag.

Region Stockholms klimatpåverkan behöver fortsatt minska, med särskilt fokus på de konsumtionsbaserade utsläppen, i enlighet med Parisavtalets intentioner. Region Stockholm verkar även för en långsiktigt hållbar resursanvändning, vilket också innebär en minskad klimatpåverkan. En övergång från linjära till cirkulära materialflöden är en förutsättning för detta, där produkter och material återanvänds och återvinns i flera led.

Det innebär att Region Stockholm kontinuerligt kartlägger betydande växthusgasutsläpp, inklusive den konsumtionsbaserade klimatpåverkan, som underlag för prioritering och genomförande av åtgärder för fortsatt minskad klimatpåverkan.

Region Stockholm fortsätter övergången till förnybara drivmedel och ökar andelen elektrifierade transporter, där energislag och drivmedel med låg total klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv premieras.

Region Stockholms konsumtionsbaserade klimatpåverkan minskar genom att metoder vidareutvecklas för att begränsa klimatpåverkan.

Metoder utvecklas också för att reducera den konsumtionsbaserade klimatpåverkan från vårdprocesser. Exempel på klimatreducerande åtgärder är resursoptimering, ökad cirkularitet och användning av flergångsprodukter- och material samt övergång till förnybara material.

Resursförbrukning och miljöpåverkan från vårdprocesser minskar ur ett livscykelperspektiv

Det innebär att metoder utvecklas i hälso- och sjukvårdsverksamheter samt i inköpsprocessen för att identifiera och åtgärda resursineffektivitet och svinn. Exempel på åtgärder är övergång från engångs- till flergångsprodukter och utbyten till mindre miljöbelastande engångsprodukter.

Effektiv textilhantering samt minskad miljöpåverkan från användning av engångs- och flergångstextilier

Vi ska genomföra aktiviteter som bidrar till förbättrad omsättningshastighet, minskat svinn och minskad onormal kassation av våra personal- och patientkläder. På så vis minskar vi behovet av nyproduktion av dessa plagg.

Engångstextilier ska endast användas om det kan motiveras av arbetsmiljö- eller patientsäkerhetsskäl

Hållbara patientmåltider med tydligt fokus på patientens hälsa främjas, samtidigt som matsvinnet minimeras.

Vi ska ställa hållbarhetskrav vid upphandling (till exempel djurskydd och låg antibiotikaanvändning), öka den ekologiska och lokalproducerade andelen livsmedel samt minska klimatpåverkan från patientmåltider. Vi ska även minska vårt matsvinn.

Matfrågan är komplex och sträcker sig över områden som klimat, giftfri miljö, biologisk mångfald och kampen mot global antibiotikaresistens. Genom att öka andelen ekologiska livsmedel bidrar vi till en mer miljömässigt hållbar form av jordbruksproduktion. Detta bidrar till såväl skydd av biologisk mångfald som bevarande av naturresurser, för att nämna exempel på goda miljöeffekter.

Kvalitet, arbetsmiljö och miljö

Stockholms läns sjukvårdsområde är certifierade inom:

  • Kvalitet (ISO 9001)
  • Arbetsmiljö (OHSAS 18001)
  • Miljö (ISO 14001). 

Senast ändrad 2025-02-07