Två medarbetare nominerade till Gyllene äpplet
I årets omgång av Region Stockholms pristävling Gyllene äpplet har två bidrag från SLSO gått vidare till nästa steg. Carina Holmberg på Hässelby vårdcentral nomineras till medarbetarpriset för arbetet med att minska förskrivningarna av beroendeframkallande läkemedel. Mikaela Lithman, verksamhetschef för Stockholms centrum för ätstörningar, är nominerad till ledarpriset för sitt framgångsrika sätt att leda i förändring.
– Jag är mycket stolt över de fina arbeten som SLSOs nominerade bedrivit och håller tummarna att de belönas med varsitt Gyllene äpple, säger Maria Ohlson Andersson, närsjukvårdsdirektör i SLSO.
Medarbetarpriset
Carina Holmberg, distriktssköterska på Hässelby vårdcentral, har varit drivande i arbetet med att ta fram nya rutiner och ett nytt, teambaserat arbetssätt där olika professioner arbetar gemensamt för att minska förskrivningarna av beroendeframkallande läkemedel.
Vårdcentralen var tidigare uppmärksammad för sina höga förskrivningar av beroendeframkallande läkemedel. Det innebar även problem med hotfulla patienter och en otrygg arbetsmiljö. Carina har stöttat läkarna i att identifiera patienter i behov av stöd för att kunna ge kontinuitet och ett tryggare omhändertagande.
Resultatet har blivit en minskad förskrivning av samtliga beroendeframkallande läkemedel med upp till 77 %.
Carina delar generöst med sig av kunskaperna och har bland annat föreläst om förbättringsarbetet på Patientsäkerhetsdagen och läkarkongressen.
Läs mer: Hässelby vårdcentral vände trenden: Markant minskning av beroendeframkallande läkemedel
Ledarpriset
Mikaela Lithman, verksamhetschef på Stockholms centrum för ätstörningar.
Den politiskt beslutade strukturförändringen av ätstörningsvården 2023 innebar att SCÄ under kort tid måste "skala upp" för att ta emot alla patienter i behov av specialiserad ätstörningsvård. Detta samtidigt som söktrycket är stort, mediabevakningen skoningslös och det ekonomiska läget utmanande.
I detta läge har Mikaela tagit sig an uppgiften på ett konstruktivt sätt och med kraft, vilket gjort att ätstörningsvården i länet nu är betydligt starkare rustad jämfört med för bara ett år sedan. Tillgängligheten har också förbättrats på ett remarkabelt sätt.
Flera faktorer kan ha bidragit till utvecklingen, men verksamhetschefens ledarskap förefaller ha haft en avgörande betydelse för den positiva utvecklingen och insatserna som Mikaela gör är ett tydligt exempel på hur enskilda personer som innehar nyckelpositioner faktiskt kan göra skillnad.
Mer om Gyllene Äpplet-priset
Finalbidragen har valts ut av en lokal jury inom SLSO och nu är det upp till Region Stockholms centrala jury att utse de slutliga vinnarna som presenteras vid regionfullmäktiges möte den 28 januari 2025.
Priset består av en glasskulptur, ett diplom och en summa pengar att använda till kompetensutveckling, fortsatt utveckling och förbättring.
Här kan du se kriterierna för respektive pris och läsa om tidigare vinnare:
Gyllene äpplet - Region Stockholm
Beskrivningarna av de nominerade är hämtade från de motiveringar som skickats in till den lokala juryn.
Foto av Carina Holmberg: Daphne Macris
Foto av Mikaela Lithman: Lina Bylund
Senaste nyheterna
- Så kan chefer jobba mer framgångsrikt med arbetsanpassning vid psykisk ohälsa
- Patienter och vårdnadshavare ger högt betyg till NHV-vården hos BUP
- ”Det är ingen idé, jag har redan levt klart”
- Rehabilitering för unga vuxna efter cancer
- Geriatriken först i SLSO med kvalitetssäkrat kompetensbevis för undersköterskor
- Ständig utveckling, fin gemenskap och stimulerande arbetsmiljö
- Bland kryckkäppar, hörapparater och inkontinensskydd
- Prismaluppar kan minska nackbesvär hos kirurger
- Logopeden ger patienter med afasi högre livskvalitet
- Ett stöd för ungdomar i 50 år