Stress och prestationsångest trolig orsak till potensproblem hos yngre

Allt fler män använder läkemedel för potens och bland män i 20-årsåldern har användandet mer än fördubblats under de senaste tio åren. Anne Gonzalez, läkare på Stockholms mottagning för sexuell hälsa, deltog i Sveriges Radios Studio Ett och redde ut begreppen kring potens och läkemedel.

— Vi vet att många unga generellt mår sämre idag och är mer stressade. Det tar sig även uttryck sexuellt, säger Anne Gonzalez.

Orsakerna till den kraftiga ökningen av användning av potensläkemedel inte är klarlagd, men några troliga faktorer är:

  • Viagras tidigare patent gick nyligen ut, vilket gör att läkemedlen gått ner i pris,
  • Ökad kännedom att de här läkemedlen finns,
  • Sociala medier sprider kunskap om läkemedlen.

Däremot tror Anne Gonzalez inte att män lättvindigt söker vård för potensproblem.

— Min erfarenhet är att det sitter långt inne hos män att söka hjälp för den här typen av problem. Det är en känslig fråga.

Orsaker till potensproblem

Rent generellt är potensproblem vanligare bland äldre män. Ålder är alltså en faktor, men problemen kan också bero på hjärt-kärlsjukdom, diabetes, obesitas (tidigare kallad fetma) eller rökning.

Prestationskrav är också vanligt hos män: föreställningar om att en man ska kunna prestera när som helst, hur som helst och med vem som helst.

En annan orsak kan vara medicinska behandlingar, till exempel strålning eller operation mot prostatacancer. Även många olika läkemedel kan ge potensproblem som en biverkning.

För yngre män har potensproblem troligen främst psykologiska orsaker som triggar i gång stresspåslag och därmed orsakar erektionsproblem. Många lider av prestationsångest kopplat till sex. Stress kan förvärra det men kan även vara en orsak i sig till potensbesvär.

— Om din penis inte vill fungera med en partner, men fungerar alldeles utmärkt när du har sex med dig själv, då är det inget fel på din penis. Då är det situationen som är stressande för dig, säger Anne Gonzalez.

Hjälp finns att få

Har man återkommande problem med att få eller behålla erektion tycker Anne Gonzales att man bör söka hjälp och inte tänka att det nog går över av sig själv.

— Om många unga söker hjälp tidigt kan de få ett bättre sexliv på sikt. Därför är det bra att söka hjälp om man har problem med potensen, säger Anne Gonzalez i inslaget.

För många kan det hjälpa att bara få prata om sina besvär och förstå dem. Ibland kan man behöva läkemedel, men långt ifrån alla behöver det.

Du som upplever att du har potensproblem kan vända dig till din vårdcentral, till Stockholms mottagning för sexuell hälsa eller Stockholms mansmottagning. Är du under 23 år bör du i första hand vända dig till en ungdomsmottagning.

Kontaktuppgifter hittar du på de här webbplatserna:

Vårdcentraler

Stockholms mottagning för sexuell hälsa

Stockholms mansmottagning

Ungdomsmottagningar

Du kan lyssna på hela inslaget med Anne Gonzalez på Sveriges Radios webbplats här: Ökad användning av potensmedel bland män - sr.se 

Läs mer om problem att få och behålla erektion samt vad du kan göra själv på 1177.se här: Svårt att få stånd - 1177.se 

Publicerad 2024-07-25