KTC i samverkan

Stor simuleringsövning för att stärka vårdsamverkan

Över 70 deltagare från kommun och region samlades den 10 april på Jakobsbergs sjukhus för att delta i en simuleringsövning och lärandeaktivitet. Syftet var att förbättra kommunikationen och förståelsen för varandras uppdrag inom vården.

Aktiviteten var en del av den gemensamma satsningen "Kliniskt träningscentrum (KTC) i samverkan". Fokus låg på att förbättra kommunikationen och förståelsen för varandras uppdrag, med utgångspunkt i att vi kommer från olika verksamheter inom kommun och region men möter samma patienter.

Chefer från berörda verksamheter inledde med att ge en översikt av vårdlandskapet för äldre personer, följt av en sammanfattning av aktuell forskning kring vårdövergångar. Deltagarna delades sedan in i mindre grupper för att diskutera fall med "vårdgrannar". Aktiviteten avslutades med en paneldiskussion, där verksamhetschefer diskuterade frågor och insikter från de olika arbetsgrupperna.


Några deltagarröster

– Med de utmaningar som vården och primärvården står inför, är det viktigt att vi förstår varandras uppdrag och styrkor. Samverkan ger oss möjlighet att öka kompetensen och skapa tillfällen för medarbetarna att träffas och utbyta erfarenheter, säger en av medlemmarna i den operativa arbetsgruppen i "KTC i samverkan".

– Kärnan ligger i samverkan och förståelse för varandras uppdrag. De aktiviteter vi har haft så här långt har fokuserat på områden där det ibland uppstår problem i vårdövergångarna. Förhoppningsvis leder detta till en mer enad syn inom dessa områden.


Framtida planer för "KTC i samverkan"

Under 2025 planeras att bygga vidare på det gemensamt framtagna årshjulet. Det inkluderar öppet hus på KTC med olika vårdtekniska moment, där personal från olika verksamheter möts som instruktörer eller deltagare. Under hösten återkommer även momentet smärta ur medicin-, omvårdnads- och rehabperspektiv.


Om "KTC i samverkan"

"KTC i samverkan" syftar till att stärka God och nära vård-omställningen och öka samverkan mellan region och kommuner. Arbetet bygger på en samskapandeprocess och en gemensamt framtagen verksamhetslogik mellan regional och kommunal hälso- och sjukvård samt omsorg. Det utgår från Jakobsbergs sjukhus och involverar flera delregionala verksamheter. Styrningen delas mellan strategisk/taktisk och operativ nivå, med ekonomiskt stöd från Innovationsfonden i Region Stockholm.


Mer personcentrerad och säker vård

Färdighetsträningen inkluderar både medicintekniska och icke-medicintekniska moment, såsom teamarbete och vårdövergångar. Aktiviteter genomförs både vid behov av snabb kompetensuppdatering och genom långsiktigt planerad kompetensutveckling. Kommunikation och samverkan är centrala i alla aktiviteter.

Målsättningen är att skapa en mer personcentrerad och säker vård genom att säkerställa rätt kompetens hos medarbetarna. Arbetet inleddes våren 2024 och syftar till att utveckla hållbara strukturer för att stärka medarbetarnas färdigheter och förmågor.


Delregionala verksamheterna just nu

Jakobsbergs Universitetsvårdcentral, Jakobsbergsgeriatriken, Rehab Nordväst, ASiH Stockholm Norr, Järfälla - och Upplands-Bro kommun med forsknings- och utvecklingsverksamheten FOU nu som faciliterande part.