En läkare visar undersökning av fötter för två studenter. Foto: Yanan Li

Höga betyg till specialisttjänstgöring på Centrum för diabetes

Vid den senaste inspektionen av specialisttjänstgöring (ST) inom området endokrinologi och diabetologi, fick Centrum för diabetes inom Akademiskt specialistcentrum högsta betyg.

— Vi är mycket stolta över de resultat vi fått i SPUR-inspektionen och jag tror att det beror på flera faktorer. För det första har vi ett starkt och engagerat team av läkare och andra medarbetare som är dedikerade till att erbjuda bästa möjliga vård för våra patienter. Vi har också kontinuerligt arbetat för att ha ett öppet klimat och ett nära samarbete mellan alla yrkesgrupper, så att vi kan lära av varandras erfarenheter och utvecklas tillsammans, säger Stelios Karayiannides, överläkare och studierektor för ST-läkarna inom Centrum för diabetes.


Stelios Karayiannides. Fotograf: Susanne Walström.

Det är organisationen Lipus (Läkarnas institut för professionell utveckling i sjukvården) som utvärderar allmäntjänstgöring (AT) och ST hos vårdgivare i hela Sverige. Det görs enligt en modell som kallas SPUR (förkortning för Specialistutbildningsrådet), där inspektörer genomför granskningar utifrån Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd samt specialitetsföreningarnas kriterier för god utbildning.

SPUR-inspektionen har värderat Centrum för diabetes inom åtta olika områden:

  • Verksamheten,
  • Medarbetarstab och interna kompetenser,
  • Lokaler och utrustning,
  • Tjänstgöringens upplägg,
  • Handledning och kompetensbedömning,
  • Teoretisk utbildning,
  • Medicinsk vetenskap och systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete,
  • Ledarskapskompetens och kommunikativ kompetens.

Inom samtliga områden tilldelades Centrum för diabetes ett A, vilket är det högsta betyget på skalan.

— En bidragande orsak är att vi har en väl organiserad verksamhet med tydliga rutiner och kvalitetskontroller, vilket säkerställer ständiga förbättringar med bibehållande av hög kvalitet i arbetet, säger Stelios Karayiannides.

Akademisk förankring

I SPUR-rapporten nämns den akademiska förankringen som ett plus. Centrum för diabetes har ett starkt och dynamiskt forskningsklimat, med många medarbetare som är aktivt engagerade i forskning, inklusive disputerade läkare och docenter. Det resulterar i ett stort antal publikationer i vetenskapliga tidskrifter och ett ständigt pågående flöde av forskningsstudier och kliniska prövningar.

— Konkret innebär det att forskning är en integrerad del av vår dagliga verksamhet. Våra ST-läkare och övriga medarbetare deltar regelbundet i forskningsdiskussioner och seminarier, vilket ger dem möjlighet att hålla sig uppdaterade med de senaste forskningsnyheterna inom diabetesvården., berättar Stelios Karayiannides.

Att ha tillgång till de senaste forskningsresultaten bidrar till evidensbaserad vård av högsta kvalitet. Akademiskt specialistcentrums nära samarbete med Karolinska Institutet möjliggör dessutom ytterligare kunskapsutveckling. ST-läkarna har tillgång till ett nätverk av specialister och forskare, vilket ger dem en unik möjlighet att delta i forskning och utveckling inom diabetesområdet.

— Dessutom erbjuder vi regelbundna interna föreläsningar och så kallade ”journal clubs” som är specifikt utformade för ST-läkarna. Vi lägger också stor vikt vid individuell handledning och mentorskap, vilket bidrar till en personlig och professionell utveckling på ett sätt som kanske inte är lika framträdande på andra mottagningar, säger Stelios Karayiannides.

Framtida förbättringar

Trots de goda resultaten listar SPUR-rapporten också några rekommendationer till förbättring. Stelios Karayiannides beskriver hur Centrum för diabetes noggrant gått igenom de rekommendationerna och identifierat områden där de kan bli ännu bättre.

Till exempel arbetar man med att ytterligare stärka den interna kommunikationen, samt med att utveckla nya digitala verktyg för att effektivisera patientvården. Man har också inrättat arbetsgrupper som fokuserar på specifika utvecklingsområden, och uppmuntrar hela personalen att aktivt bidra med idéer och förslag på förbättringar.

— Vi vill framhålla att vår ST-utbildning inte bara handlar om att bygga medicinsk kompetens utan också om att utveckla våra läkare som ledare och teammedlemmar. Vi betonar vikten av interprofessionellt samarbete och kommunikation, och vi strävar efter att skapa en arbetsmiljö som främjar välmående och balans mellan arbete och privatliv. Vi är övertygade om att detta helhetsperspektiv bidrar till att skapa skickliga och empatiska läkare som är väl förberedda för framtidens utmaningar inom sjukvården, avslutar Stelios Karayiannides.

Mer om SPUR

I Socialstyrelsens föreskrift SOSF 2015:8 anges att en vårdgivare som tar emot läkare för specialiseringstjänstgöring ska ansvara för att det finns förutsättningar för att genomföra sådan tjänstgöring av hög och jämn kvalitet. Därför gör Lipus utvärderingar av ST och även AT hos vårdgivare i hela Sverige. 

Här kan du läsa hela rapporten med resultat från inspektionen som utfördes hos Centrum för diabetes inom Akademiskt specialistcentrum: Extern kvalitetsgranskning av specialisttjänstgöring - Akademiskt specialistcentrum SLSO - spurnet.lipus.se (pdf öppnas i nytt fönster)

Läs mer om SPUR och Lipus på deras webbplats. Länkarna öppnas i nytt fönster.

Publicerad 2024-08-26