Håll koll på dina blodfetter
I dag i samband med Världsdiabetesdagen vill vi lyfta fram vikten för den som lever med diabetes att ha koll på sina blodfetter. Men vad är egentligen blodfetter och varför kan de innebära en risk för hälsan? Neda Rajamand Ekberg, överläkare vid Centrum för diabetes, reder ut begreppen.
Neda Rajamand Ekberg, överläkare Centrum för diabetes. Foto: Ylva-Li Andersson, Centrum för diabetes.
— Personer som lever med diabetes har en högre risk att drabbas för hjärt-kärlsjukdomar i jämförelse med personer som inte har diabetes. Därför är det extra viktigt för dig som har diabetes att du kontrollerar dina blodfetter regelbundet, säger Neda Rajamand Ekberg.
För att mäta dina blodfetter lämnar du ett blodprov. Du som lever med diabetes behöver i normalfallet kontrollera dina blodfetter en gång om året.
Det här är blodfetter
De vanligaste blodfetterna är triglycerider och kolesterol. Vi får i oss dem via maten, men kroppen bildar också kolesterol. Det finns både skadligt och nyttigt kolesterol.
Höga nivåer av triglycerider och det skadliga kolesterolet i blodet kan bidra till åderförfettning. Det ökar risken för blodproppar, hjärtinfarkt eller stroke. Samtidigt ger det nyttiga kolesterolet en skyddande effekt genom att det transporterar bort det skadliga från kärlväggarna.
Vad du kan göra själv
Mat som är bra för att sänka höga halter av blodfetter är i stort sett samma som rekommenderas till alla som har diabetes, övervikt eller högt blodtryck.
— Se till att dina måltider innehåller mycket grönsaker, men dra ner på rött kött och ät hellre mer fisk. Byt ut smör och annat animaliskt baserat fett mot olivolja och rapsolja, säger Neda Rajamand Ekberg.
Regelbunden motion höjer det goda kolesterolet som hjälper till att motverka det skadliga kolesterolet. Se därför till att vara fysiskt aktiv på daglig basis. Välj en form av motion som du tycker är rolig, då är chansen större att den blir av.
Behandling
Det finns olika sorters läkemedel för behandling av höga blodfetter. Vilka som passar bäst för just dig beror mycket på din individuella hälsa. Prata alltid med din läkare om du tror att du kan behöva prova ett annat läkemedel.
Du kan läsa mer om blodfetter och behandling på Centrum för diabetes webbplats här: Blodfetter - diabetescentrum.se (länken öppnas i nytt fönster).
Publicerad 2023-11-14
Senaste nyheterna
- Barn med magsmärtor och feber får hjälp hos närakuten
- Region och kommun driver Nynäshamns ungdomsmottagning tillsammans
- Möjligheterna finns inom Stockholms läns sjukvårdsområde
- Egenmonitorering – för trygghet, samverkan och patientdelaktighet
- Podd: Om psykiatri och habilitering i samverkan
- Utökat samarbete för närmare och mer tillgänglig vård och omsorg
- Livet pågår - spaning på palliativ vård
- Upptäck Alltid öppet - ett smidigt sätt att kontakta vården
- SLSO:s Super Mario på Sabbatsbergsgeriatriken
- När någon säger ”fixa det här” – då gör jag det!