Egenmonitorering – för trygghet, samverkan och patientdelaktighet
Skärholmens vårdcentral pilottestar just nu egenmonitorering inom hemsjukvården, i samverkan med ASIH. Genom att själv registrera sina hälsodata deltar patienten aktivt i sin egen vård hemifrån. Och för vårdpersonalen finns det stora fördelar i att kunna följa patienten på distans.
Jeanette Nilsson, sjuksköterska på Skärholmens vårdcentral, har tillsammans med kollegan och distriktssköterskan Sunay Koc uppdraget att testa egenmonitorering inom hemsjukvården och samtidigt utveckla samverkan med ASIH. De har just ”kopplat upp och parat ihop” sin första patient med sensorerna och utrustat honom med bland annat surfplatta, app, våg och blodtrycksmätare. Han har kommit igång riktigt bra tycker Jeanette.
– Just den här patienten har hjärtsvikt och KOL. Förutom att han själv kan se och följa sina egna värden så skickas de automatiskt till oss tre gånger i veckan. Då kan vi se om allt ser bra ut, och skulle det inte göra det så sätter vi in de åtgärder som behövs, säger hon.
Åsa Schwieler leder projekt ”Egenmonitorering för förbättrat omhändertagande av patienter” där pilottesterna ingår. Hon ser att arbetssättet ger möjligheter för bättre samverkan mellan hemsjukvård och ASIH – och även en större trygghet för patienten. Tanken är att hemsjukvården har huvudansvaret för patienten och involverar ASIH vid behov – för att kunna vara mer proaktiva och i bästa fall undvika att patienten behöver läggas in på sjukhus eller besöka akutmottagning.
Åsa förklarar att den tekniska plattformen för egenmonitorering har standardiserade flöden för olika diagnoser, vad som ska mätas och hur ofta. Men det går förstås att göra anpassningar till den enskilda patienten också, utifrån behov.
– Det här är ju en utveckling som framför allt innebär förändrade arbetssätt, och det är helt ovärderligt att personal från både hemsjukvård och ASIH är drivande i projektet. Det är helt enkelt A och O att vi gör det tillsammans, säger hon.
Förutom att själv registrera mätningarna fyller patienten i ett frågeformulär varje vecka och får även regelbundna hembesök av läkare. Och om patienten upptäcker något som avviker eller inte mår bra hör de av sig direkt.
Jeanette kastar ett öga på sin monitor och upptäcker att det finns nya data där:
– Nu har vår pilotpatient faktiskt tagit sina värden för idag, det ser bra ut och allt verkar funka med tekniken!
Utmanande men lärorik startsträcka
Efter att vårdcentralens verksamhetschef anmält dem till piloten blev det ett ganska stort steg att komma igång, tycker Jeanette. Pilotstarten drog också ut lite på tiden så som det ofta kan göra vid omfattande projekt.
– Först förstod jag nog inte riktigt hur stort projektet var, och i början kändes det ganska rörigt att sätta sig in i allting. Nu har det varit lite stressigt så här före jul, vi saknade också lite utrustning och det har tagit tid att få allt på plats, men nu när vi är igång är det väldigt roligt och spännande. Förarbetet som Åsa och många andra har gjort är helt fantastiskt! Nu får vi se vad nästa steg blir, säger Jeanette.'
Hon reflekterar över att det har varit både roligt och lärorikt att vara med i pilotarbetet, med nya och nyttiga erfarenheter.
– Ofta när det kommer nya system så är man ju van att ”få det serverat”, att någon annan berättar hur det fungerar och hur man ska göra. Nu är det vi själva som arbetar fram alltihop. Jag hade till exempel aldrig gjort en risk- och konsekvensanalys förut, men nu vet jag hur det går till. Och så har det varit en väldigt trevlig stämning och stort engagemang när vi har setts i projektet.
– Ja det har varit ett stort förarbete, säger Åsa, och nu är ni pionjärerna!
Fakta egenmonitorering
Egenmonitorering är ett av de prioriterade projekten inom ramen för SLSO:s färdplan för digitalisering, inom området ”Patientens interaktion med vården”.
Syftet med egenmonitoreringsprojektet är att stärka patienten som en aktiv resurs i sin egen vård och att förbättra omhändertagandet genom ökad samverkan mellan hemsjukvården och ASIH.
Först ut som piloter är Skärholmens vårdcentral och Ektorps vårdcentral. Efter årsskiftet ansluter vårdcentralerna i Tullinge, Tumba och Huddinge. I piloten ingår också ASIH Stockholm Södra, som var initiativtagare till arbetet.
Under pilotperioden används Cuvivas plattform för egenmonitorering. Det pågår en central upphandling av plattform som sedan kan användas för egenmonitorering i SLSO och övrig regionägd vård.
Planen att arbetssättet framöver ska implementeras i fler av SLSO:s verksamheter – som en del av utvecklingen mot Nära vård.
Publicerad 2024-12-23
Senaste nyheterna
- Podd: Om psykiatri och habilitering i samverkan
- Utökat samarbete för närmare och mer tillgänglig vård och omsorg
- Livet pågår - spaning på palliativ vård
- Upptäck Alltid öppet - ett smidigt sätt att kontakta vården
- SLSO:s Super Mario på Sabbatsbergsgeriatriken
- När någon säger ”fixa det här” – då gör jag det!
- Stockholms läns sjukvårdsområde har anmält felaktig hantering av personuppgifter
- ”Vi översköljer patienterna med råd, men vi kan göra bättre”
- Från barnmorska till apputvecklare
- Kärleken till Tensta ger mig drivkraft